Yaşam

OPTİMED TIBBİ TEDARİK KONGRESİ’NDE

Tıbbi Tedarik Kongresi, tıbbi tedarik yönetimiyle ilgili sorunları tartışmak, yeni teknolojileri takip etmek ve başarılı uygulamaları paylaşmak amacıyla 12 Şubat 2019 itibariyle Antalya’da başladı. Kongrenin açılışı, T. C. Sağlık Bakanı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Abdulvahit Sözüer ve Kamu İhale Kurulu (KİK) 2. Başkanı Şinasi Candan’ın katılımı ile gerçekleşti. Açılışta Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Ayhan Arslan, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir ve Üniversite Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Haluk Özsarı birer konuşma yaptı.

OHSAD adına açılış konuşmasını yapan Op. Dr. Ayhan Arslan, “Üretimin uygun maliyet ve kalitede olması, özel sektörde sürdürülebilir, nitelikli ve hasta güvenliği merkezli hizmet sunumu için bir fırsat olacaktır” ve “Tıbbi cihazlar yaptığımız sağlık hizmeti işinin merkezinde yer almaktadır” diyerek sözlerine başladı.

Türkiye’de yapılacak üretimin uygun maliyet ve kalitede olmasının özel sektörde sürdürülebilir, nitelikli ve hasta güvenliği merkezli hizmet sunumu için bir fırsat olacağına söyledi.

Sağlık hizmet sunucuları olarak toplam harcamalarının yüzde 20 ile 30’unu ilaç, tıbbi cihaz, sarf gibi harcamalarda kullanıldığını belirten Dr. Ayhan Arslan 12 yıldır değişmeyen SUT rakamları ve diğer ekonomik koşulların sektörü zor durumda bıraktığını ifade etti.

OECD ülkeleri ile Türkiye’nin kişi başı sağlık harcamaları kıyaslandığında “OECD ülkelerinin sağlığa harcadığı miktar GSMH’da ortalama yüzde 10 civarında seyrederken ve Amerika’da bu oran yüzde 17 iken ülkemizde maalesef yüzde 4.5’e düşmüştür. Sayısal olarak da söylemek gerekirse OECD ülkelerinde kişi başı yıllık harcama 4000 dolar, Amerika’da 10 bin dolar seviyelerinde iken Türkiye’de 2017 rakamlarına göre kişi başı sağlık harcaması tutarı sadece 1750 TL olmuştur. O zamanki döviz kuru ile 480 dolar gibi bir seviyede kalmıştır. OECD ülkelerinde bu rakam 10 katı kadardır” diyerek konuşmasını tamamladı.

12 Şubat’ta başlayan Tibbi Tedarik Kongresi’nde sektörün paydaşları, sorunlarını ve çözüm önerilerini ortaya koyarken, toplantı, ilgi çekici ve katılımcı bir şekilde devam ediyor.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu